11. duben 1945 – narození Karla Steigerwalda

Před 75 lety se narodil český scénárista, dramaturg, spisovatel a žurnalista Karel Steigerwald. Za svůj život napsal desítky knih, nespočet článků, fejetonů a her. Minulý rok také získal Cenu Johanna Steinbrenera.

Narodil se ve Vacíkově na Příbramsku do rodiny lesníků. Na střední školu chodil do Semil a poté studoval v Praze Elektrotechnickou fakultu na ČVUT. Po čtyřech letech se ale rozhodl vydat jinou cestou. Přestoupil na FAMU, kde v roce 1972 dostudoval scenáristiku a dramaturgii. Už během školy přispíval například do časopisů Student, Mladý svět a Literární listy.

V roce 1973 Steigerwald začal pracovat pro Filmové studio Barrandov jako scenárista, později i jako dramaturg. Po šesti letech ale tuto práci musel opustit kvůli politickým důvodům. Dále působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a od roku 1988 také v Divadle Na zábradlí. Tam byl nejdříve autorem a dramaturgem, později se stal šéfem činohry. Mezi jeho dramata patří například Dobové tance, Tatarská pouť nebo Foxtrot.

Od roku 1994 Steigerwald pracoval jako volný spisovatel a žurnalista. V Lidových novinách zastával pozici zástupce šéfredaktora a od roku 1998 dělal po 16 let komentátora pro Mladou frontu Dnes. Napsal také několik knih, jako je Obrana sprostých slov, Dějiny v manéži či soubor fejetonů Co s námi bude?

Minulý rok získal třetí místo v Ceně Johanna Steinbrenera v kategorii fotografické a výtvarné knihy za své dílo Šumava patafyzická. Nyní žije se svou druhou manželkou Evou Salzmannovou. Dva syny má s první ženou, Ernou Dománovou.

Přidat komentář